15

Február

3 veci, ktoré musíš vedieť skôr ako sa pridáš do tímu TEDxTrenčín

3 veci, ktoré musíš vedieť skôr ako sa pridáš do tímu TEDxTrenčín

TEDx videá som vždy rada sledovala v pohodlí gauča a často so zatajeným dychom. Preto, keď prišla možnosť pridať sa do tímu 1. trenčianskeho TEDx, neváhala som ani sekundu... Hmmm, teda, jasné, že váhala. Prvý ročník som dokonca sledovala len z úzadia, pretože introvert vo mne mi nedovolil ozvať sa a túžba nebola tak silná, aby som vyšla zo svojej komfortnej zóny. A po čase som na túto možnosť zabudla... Minulý rok sa však väčšina tímu menila – a to bola pre mňa šanca číslo 2! Tentoraz som sa (naozaj) okamžite prihlásila, a tak sa začala moja cesta s TEDxTrenčín. A i napriek nočným „šichtám“, dlhým online debatám, nekonečným meetingom a množstvu investovaného času, toto rozhodnutie ani náhodou neľutujem. Ak sa však pohrávaš s myšlienkou pridať sa k nám, toto by si mal/a už dopredu vedieť:

TEDxTrenčín je len pre silné povahy so silnou túžbou pracovať na sebe, pretože:

1. Práca je zadarmo – veľa ľudí stále nechápe, ako je možné, že sa dobrovoľníckej práci venujem s rovnakým nasadením ako svojej vlastnej, tej platenej. Čo z toho vlastne mám a či sa fakt doma zožieram od nudy, keď sa venujem neplateným aktivitám? A oni sú pritom často v práci, ktorá ich nebaví, v škole, ktorá im nič nedáva, vo vzťahoch, ktoré ich neposúvajú ďalej... Dobrovoľnícka práca je práca na osobnom rozvoji. Je to niečo, čo ťa presahuje a čím môžeš aspoň malou troškou pomôcť iným. Nezištne. Bez očakávaní. Len pre ten pocit, ktorý máš pri jej vykonávaní. Je to nadšenie, čo ťa ženie vpred!

2. Zožerie ti hodiny voľného času – neviem to presne vyčísliť, ale práci na TEDxTrenčín musíš odkrojiť každý týždeň pekných pár hodín, mesiac pred podujatím dokonca vykonávať svoje činnosti aj denne (to však závisí od tvojej zodpovednosti a schopnosti zmanažovať sa). Ak budeš riešiť rečníkov (a teda presne teba hľadáme!), ide o hodiny stretnutí, telefonátov, skype hovorov, písania mailov, a to nehovorím o čase, ktorý tráviš premýšľaním, ako to urobiť, čo najlepšie. Lebo ty nebudeš chcieť robiť veci len na polovicu, ale najlepšie, ako vieš. Nech event nedopadne katastrofou kvôli tomu, že ty si sa na to vykašľal/a. Táto schopnosť „robiť veci naplno a s nadšením“ sa ti môže veľmi zísť aj v ďalšom pracovnom, či osobnom živote. A to nehovorím o svojom časovom manažmente, ktorý si dokonale vyšpičkuješ.

3. Nebude to len o MEGA napádoch, ale veľa aj o administratíve – ak si myslíš, že keď prídeš so svetovými nápadmi, tým si si svoje v tíme odbil/a a už nemáš žiadne povinnosti, ukrutne sa mýliš. Veľa času totiž stráviš práve všemožnými administratívnymi úkonmi, komunikáciou s ďalšími členmi tímu a vybavovaním možného aj nemožného. Na druhej strane, takáto skúsenosť nikdy nie je na zahodenie, a keď všetko zmákneš, vieš sa skvele posunúť ďalej. Nielen profesne ako ostrieľaný vybavovač, ale i osobnostne, ako človek, ktorého v živote len tak niečo neprekvapí.

Ak si dočítal/a až sem a neodradila som ťa, potom je veľká šanca, že práve ty si tou chýbajúcou skladačkou do nášho tímu! Vyplň tento formulár bit.ly/1TIdmgJ a pridaj sa k nám. Neoplatí sa dlho premýšľať, pretože výberové kolo uzatvárame už 17.2.2016, takže sa budeme na teba tešiť :).

PS: A ver, že to nebude len stres, ale poriadna jazda s partičkou trošku uletených, ale inak veľmi fajn ľudí, ktorí sa ťa nevedia dočkať. A keď okúsiš dobrovoľníctvo a zažiješ ten pocit „po akcii“, keď sú všetci šťastní ako blchy a ty ešte o týždeň vstávaš s úsmevom na perách, vtedy vieš, že ten polrok mal zmysel. Že žiadna investovaná hodina nebola zbytočná. Že si urobil/a poriadny kus práce, ktorá je skutočne na nezaplatenie!