15

Október

HRANICE boli aj o hľadaní spoločnej cesty

HRANICE boli aj o hľadaní spoločnej cesty

8. ročník TEDxTrenčín bol o prebúdzaní zvedavosti, o rešpekte a nádeji. Veríme, že aj v dnešnej dobe plnej negatívnych správ ste na chvíľu dokázali vypnúť a ponoriť sa do sveta, v ktorom sa cítite príjemne. A asi sme to mnohí z nás potrebovali – uistiť sa, že aj bezvýchodiskové situácie majú občas niekde tam vzadu malé nenápadné dvierka.

Aká je bilancia tohto ročníka? Predchádzali mu 3 mesiace menej intenzívnych a 4 mesiace intenzívnych príprav. Prišlo rekordných 220 účastníkov, naša plná kapacita. Posledných 30 miest sa vypredalo tak bleskovo, že sme náš pripravený post o 10 posledných lístkoch ani nestihli dať na sociálne siete.

Na pomoc nám prišlo 21 dobrovoľníkov (veľmi si to vážime 💛). Zjedlo sa (okrem iných dobrôt) 100 burgrov, 150 poké a 644 ks drobného pečiva. Vypilo sa viac ako 670 limonád, 35 litrov piva a 375 káv.

Aké myšlienky zazneli?

Každý rečník sa pozrel na tému hraníc zo svojej perspektívy. Ako sme mohli počuť, niekedy je dobré si hranice stanoviť a kontrolovať, niekedy s odvahou prekročiť a niekedy zas búrať. Dúfame, že ste si túto pestrosť tém užili!

1. blok: CEZ ČIARU

→ Tomáš Michalík: Hranice kedysi
Slováci sú zvyknutí viac hľadieť na to svoje (dom) a to, čo ich priamo obklopuje (kostol, mesto) ako na to, čo sa deje na úrovni kraja či štátu – vychádza to z histórie nášho národa a je tomu tak často aj dnes.

→ Peter Bárdy: Bariéra medzi médiami a verejnosťou
Ak chceme nájsť spoločnú reč s opačným táborom, jedinou možnosťou je hľadanie prienikov a stavanie na tom, čo nás spája. Slušne, bez zosmiešňovania a obviňovania – to tu už máme a nefunguje to.

→ Monika Cahová: Hranica zdravého mikrobiómu
Probiotiká na mieru neexistujú, tie z lekárne majú veľké limity a komerčným testovaniam na zloženie ľudského mikrobiómu sa nedá veriť. Riešením je pestrá strava bohatá na fermentované produkty a vlákninu.

→ Radovan Lupták: Prečo sa to učíme? Ako AI mení školy aj naše životy
Deti sú zvedavé a chcú prirodzene bádať. Nebojme sa umelej inteligencie a skúšajme spoločne s deťmi objavovať prínosy a spôsoby využitia AI – či už ako učitelia alebo rodičia.

2. blok: BEZPEČNÁ ZÓNA

→ Matej „Rarach“ Jurášek: Hnev
Nemusíme byť takí, akí sme boli v minulosti. Každý človek sa môže zmeniť, niekto dokonca radikálne. Dôležité je mať okolo seba ľudí, ktorí vás prijímajú takých, akí ste a dovolia vám rásť.

→ Eva Vavráková: Prečo potrebujeme psychické hranice?
Pri narušení našich hraníc by sme sa mali ozvať – slušne a napr. prostredníctvom „ja“ formulácie. Naše hranice si dôsledne strážme. Oddeľujú totiž 2 svety – to, čo je pre nás v poriadku a to, čo už nám môže ubližovať.

→ Michal Matloň: Emočná udržateľnosť
Budova nie je len miesto pre naše bývanie či prácu. Je to priestor, ktorý na nás vo veľkej miere vplýva, mení naše emócie, produktivitu a kreativitu. Budovy by nemali byť len funkčné, ale aj udržateľné a krásne.

3. blok: SPIEVAJ, SPI A HÝB SA

→ Katarína Koščová: Cesta k sebe
Očakávania druhých o nás nedefinujú to, kým sme alebo kým by sme sa mali stať. Vďaka svojim vlastným hraniciam sa môžeme cítiť lepšie a bezpečnejšie, buďme preto sami k sebe láskaví.

→ Tomáš Eichler: Mentálne ticho ako liek: Vedecký pohľad na spánok, meditáciu a tvorivosť
Kvalitný spánok, meditácie, flow – to všetko sú spôsoby, ako byť vo väčšej psychickej pohode. Mierny rast telomérov, napr.aj pomocou meditácií, dokáže posilniť imunitu a chrániť pred civilizačnými ochoreniami.

→ Pavol Barabáš: Dialóg s planétou
Naša Zem skrýva nádherné zákutia, v ktorých žijú (alebo ešte donedávna žili) rôzne kmene – sebestačné a súdržné komunity, ktoré sú pevne späté s prírodou.

Teší nás, že ste si obľúbili Slido (až 88-mi z vás sa aktívne zapojili) – vďaka nemu sme mali po jednotlivých blokoch naozaj zaujímavé diskusie. Okrem rečníkov ďakujeme aj SJU za príjemné snové harmónie. Taktiež sme radi, že aj tento rok prišla moderovať náš trenčiansky TEDx vždy usmiata Oli Džupinková. A snáď sa vám páčili aj naše sprievodky! Od sprievodkárov máme zákulisnú info, že ste boli veľmi bádaví návštevníci a že im s vami bolo dobre.

A aby sme nezabudli… TEDxTrenčín 2024 ukázal, že my všetci máme silu stanoviť si alebo posúvať hranice – či už u nás samotných alebo ako komunita, spoločnosť. Dokážeme hľadať prieniky, a to aj napriek tomu, že sme všetci diametrálne odlišní. Áno, niekedy je to náročné, ale nie nemožné. Držíme nám i vám palce.

Vidíme sa o rok?

Dúfame, že ste si oddýchli a načerpali novú energiu. A že sa vám páčil TEDx vo vynovených priestoroch Hviezdy (veľká vďaka za podporu a obrovskú pomoc s prípravami, ste hviezdy 🌟).

Nevieme ako vy, ale my už sa teraz tešíme na ďalší ročník. Veríme, že sa tam s mnohými z vás opäť uvidíme!

PS: Trenčiansky šalát existuje.

-sm-

Všetky fotky