02

Máj

TEDx v Trenčíne končí

TEDx v Trenčíne končí

Štyri úspešné ročníky sú za nami. Je nám to veľmi ľúto, ale TEDxTrenčín končí. Chceme poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na jeho príprave, našim organizátorom, skvelým rečníkom a hlavne vám – návštevníkom za krásne podujatia. TEDxTrenčín bol miestom plodných diskusií a príjemnej atmosféry. Otvorili sme mysle, konvenčné i kontroverzné témy a cesty k novému poznaniu. Vytvorili sme priestor pre inšpiráciu a z toho máme naozajstnú radosť.

Áno, zavádzame vás, TEDx v Trenčíne samozrejme nekončí. Ak ste nás odhalili, palec hore, máte pravdepodobne dobré kritické myslenie a čuch na pofidérne správy. V tohtoročnom Salóne, menšej verzii veľkého TEDx eventu, sa budeme venovať práve im – falošným správam, hoaxom a tenkej hranici medzi pravdou a lžou.

Avšak, sčasti sme predsa len hovorili pravdu – naozaj nás teší vaša priazeň a „malý“ TEDxTrenčín, ako ho všetci poznáme, končí. Chceme vám priniesť podujatie väčších rozmerov a potešiť tak viacerých z vás. Naša grafička a držiteľka licencie Lucka prednedávnom navštívila newyorský TEDfest, vďaka čomu sme získali licenciu a môžeme tak v ďalšom ročníku TEDx zvýšiť počet návštevníkov. Koniec koncov, koniec je len začiatok ;)

Falošné správy a hoaxy do útoku

Klamanie verejnosti a podvody v priamom prenose sú dnes bežnou praxou. Máme dostatok schopností a energie na to, aby sme dokázali dezinformácie úspešne odhaliť? Ideálne nie z času na čas, ale zakaždým. A čo ak väčšina z nás vidí hranicu medzi „skutočným“ a „vymysleným“ trochu rozmazane?

Falošné správy a hoaxy sa stali často skloňovanými frázami dnešnej doby. Sú neoddeliteľnou súčasťou online komunikácie, ale tiež nechcenou súčasťou bezpečného digitálneho sveta. Zdajú sa neškodné, vtipné, absurdné, majú však silu zmanipulovať verejnú mienku a pokrútiť nám vnímanie, celkový obraz o svete.

Kedy, kde, koľko peniažkov brať?

Vidíme sa 18. mája o 18:00 v Galérii Vážka (pasáž Zlatá Fatima, vycupitať hore schodmi a v konferenčnej miestnosti sa pokochať výhľadom na Trenčiansky hrad). Vstupné 0 eur, slovom nula. Na TEDxTrenčínSalón je potrebné sa prihlásiť a rezervovať si miesto. Počet miest je kvôli kapacite bohužiaľ obmedzený. Malé občerstvenie a kávička budú zabezpečené. Tešíme sa!

A ešte tajomstvo, pssst. Na Salóne prezradíme tému tohtoročného samotného veľkého trenčianskeho podujatia TEDx ;)

Soňa Melová